Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
932
40 g 15 tömegszázalékos cink-szulfát-oldatban feloldunk még 10
g kristályos cink-szulfátot (ZnSO4 7H2O). Hány tömegszázalékos
az így kapott oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Felírjuk az adatokat!
m(ZnSO4-o.)1= 40g
W(ZnSO4-o.)%1=15
+m(ZnSO4*7H2O)=10g
M(ZnSO4)=161,3 g/mol
M(ZnSO4*7H2O)=287,3 g/mol
M(H2O)=18 g/mol

-Először kiszámoljuk az eredeti oldatban lévő ZnSO4 tömegét.

W%= (m(oldott anyag):m(oldat))*100

15=(X:40)*100 /*100
0,15=X:40 / :40
6=X

m(ZnSO4)1= 6 g
m(H2O)1= 40 g-6 g= 34 g

-Ezután kiszámoljuk a ZnSO4 tömegszázalékát a ZnSO4*7H2O-ban.

1 mol ZnSO4= 161,3 g
7 mol H2O= 7*18 g/mol= 126 g

W(ZnSO4)%=(161,3:(161,3 g+126 g))*100
W(ZnSO4)%=56,14%=g
Ez által a vízé:
W(H2O)%=100%-56,14%=43,86%=g

-A kapott eredményekből kiszámoljuk, hogy a 10 g ZnSO4*7H2O-ból mekkora a ZnSO4 és a víz tömege.

m(ZnSO4)2: 56,14 g: 10 g= 5,614 g
m(H2O)2: 43,86 g: 10 g= 4,386 g

-Ezután már kitudjuk számolni a 10 g ZnSO4*7H2O feloldása utáni tömegeket az oldatban ZnSO4-re H2O-ra, és az oldat tömegét is.

m(ZnSO4)3= m(ZnSO4)1+m(ZnSO4)2=6 g+5,614 g=11,614 g
m(H2O)3= m(H2O)1+m(H2O)2= 34 g+4,386 g=38,386 g
m(ZnSO4-o.)2= m(ZnSO4)3+m(H2O)3= 11,614 g+38,386 g= 50 g

-Végül az előbbi adatokból kiszámítjuk az új oldat tömeg%-os összetételét!

W(ZnSO4)%2=(11,614 g/50 g)*100=23,23




0