Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszerek

Főoldal » Középiskola » Matematika
606
Sziasztok! :)
Tudna valaki segíteni e két egyenletrendszer megoldásában?
Előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha szorzol annyival, amennyi a nevezőkben található, akkor egy mezei lineáris egyenletrendszert kapsz, ami a tanult módon kiszámolható.
1

1.
2x/3-y/5=0 }
3x/4+2y/5=2 }
/*3*4*5

60x-12y=0 }
45x+24y=120 }

120x-24y=0
45x+24y=120

75x=120 /:75
x=1,6


45x+24y=120
45*1.6+24y=120
72+24y=120 /-72
24y=48 /:24
y=2

x=1,6
y=2

2.
(x+2)/3-(y-5)/4=3 }
(x-1)/3+(y+2)/2=1 }
/*12

4x+8-3y+15=36 }
4x-4+6y+12=12 }
/összevonás

4x+3y=13 }
4x+6y=4 }
3y=9 /:3
y=3

4x+3*3=13
4x+9=13 /-9
4x=4 /:4
x=1

x=1
y=3



1