Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás 6. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
658
Melyik számnak a 2/3 (így jelölöm a törtek) része a :45m
23,5km ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Ha valaminek a 2/3-a 45 m, akkor az a valami 45/(2/3)=45×3/2=67,5 m.
ellenőrzésképp:

67,5×2/3=45 tehát jó!

23,5 km esetén is, az eredmény 23,5/(2/3)=23,5×3/2=35,25 km.
Ellenőrzés:

35,25×2/3=23,5 tehát ez is jó!
1

Másként; Rajzoljunk egy vonalat, és osszuk fel 3 egyenlő részre:

_|_|_

Tanulmányaink szerint a 2/3 azt jelenti, hogy az egészet felosztottuk 3 egyenlő részre, és abból kiválasztottunk kettőt, tehát valahogy így:

(_|_)|_, ahol a zárójelben lévő rész a 2/3. Azt tudjuk, hogy ez az első esetben 45 km. Mivel 2 egyenlő részünk van, ezért azt mondhatjuk, hogy az 1 rész hossza 45:2=22,5 km, és nekünk 3 ilyen részünk van, tehát a teljes út hossza 22,5*3=67,5 km.

Ugyanez a helyzet a 23,5 km-nél is; a két rész hossza 23,5 km, akkor az 1 rész hossza 23,5:2=11,75 km, így a 3 rész hossza 11,75*3=35,25 km.
1