Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia! Légyszi segítsetek! SOS!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
516
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az egyetlen értelmes megoldás (ami összhangban lenne a lentebbi részkérdésekkel) az az, hogy a mintákat elkezdjük hevíteni.
A keményítő, mely egy szerves anyag, párszáz fokon elszenesedik és fekete lesz (meg jó büdös..).
A kősó azonban oylan 800 °C-on megolvad és folyékony lesz, míg a mészkő elbomlik (100-1200 °C) égetett mésszé és széndioxiddá, de továbbra is szilárd marad.
Ez az egyenlet:
CaCO3=CaO+CO2
Hétköznepi elnevezése mészégetés, ami egy erősen endoterm folyamat, a keletkezett anyag neve égetett mész, vagy kalcium-oxid. Ez vízben oldva lúgos kémhatású, melyet a keletkező oltottmész ad. Ennek képlete Ca(OH)2.

2.,

2H2+O2=2H2O

A 4 kg keverék (4000g) tartalmag 4000×0,095=380 g oxigént, ez 380/32=11,88 mol, míg ez mellett tartalmaz 400-380=3620 g hidrogént, ez pedig 3620/2=1810 mol.
Látható, hogy az oxigénből sokkal kevesebb van, így az fogja meghatározni, hogy mennyi víz keletkezik. Így a keletkező víz mennyisége az oxigén kétszerese, 23,75 mol lesz. Ennek tömege pedig 23,75×18=727,5 g.

Végül oxigénből semmi nem marad, viszont hidrogénből marad, mégpedig 1810-23,75=1786,25 mol.
1