Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki kérem segítene elmagyarázni a kémiát? (képet csatoltam)

Főoldal » Középiskola » Kémia
922
Az égésének egyenletének a menetét, illetve a névadást? Egyszerűen semmit sem értek belőle.
Ha valaki megtenné, végtelen hálás lennék, mert rengeteg múlik rajta.
Előre is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A névadás során alkánok (azaz csak egyszeres kötést tartalmazó, szénből és hidrogénből felépülő cuccok) esetében a következő módon történik:

1.: Megkeressük a leghosszabb egybefüggő szénláncot
2.: Megkeressük azt a végét ennek a láncnak, amelyikhez a legközelebb találunk leágazást
3.: Ettől a végétől minden egyes szénatomot megszámozunk (1,2,3,4, stb, nem bonyolult)
4.: Megnézzük, hányas számú szénatomhoz milyen csoport(ok) kapcsolódnak, majd a csoport neve (pl. metil-) elé tesszük azt, hogy hányas C-atomon van (pl. 2-metil-). Ha több atomhoz csatlakozik ugyolyan csoport, akkor elé írjuk az összes számot, illetve egy görög számnévvel jelezzük, hogy abból a csportból tényleg annyi van és nem mi voltunk bénák (pl. 2,3,4,5-tetrametil-, ebben az esetben a tetra négyet jelent, mivel ennyi szám van előtte)
5.: A szám-csoport cuccosokat (ha több van) abc sorrendbe tesszük, majd a végére odaírjuk az 1.: pontban kitalált lánc nevét.

Na, ez sikeresen bonyolult lett, szóval nézzük a példát.
Megrajzoltam a molekuládat egy külön erre kitalált programmal (jómi?!). Kikerestem a leghosszabb láncot (nem nagy művészet, addig számolod a szénatomokat, míg meg nem találod), ezt pirossal jelöltem (a hidrogének ezt nem akarták elkövetni, ennyit a hozzáértésemről), majd megnéztem, hol vannak leágazások. Nos, a lánc (vagy giliszta/kígyó, nekem mindegy) bal felső végéhez van legközelebb leágazás, szóval onnan számolok, egészen a másik végéig. Hopp, ezt a láncot 8 C-atom alkotja, szóval ez valamiféle oktán lesz - ez fontos - (homológsor).
Most nézzük a lelógó izéket. a 3-ason van kettő metil is, illetve a 4-esen is kettő, ez összesen 4 db metil. Mivel abban az apró bajban vagyunk, hogy ugyanazon az atomon két ugyanolyan csoport is van, nem úgy írjuk, hogy 3,3,4,4-, mert ez félreérthető, hanem az egyik számot vesszőzzük, így-e: 3,3',4,4'-, azaz 3,3',4,4'-tetrametil-,
de aztán van egy etil is az 5. atomon, de nincs máshol semmi, szóval ez 5-etil-.
És itt jön az ábécé. Az e előbb van, mint az m, szóval ezeket összerakva a név: 5-etil-3,3',4,4'-tetrametil-oktán. Jee.

Az égés már ennél sokkal egyszerűbb. Ennek a vegyületnek az összegképlete C14H30. Ha ezt elégeted, vizet kapsz és szén-dioxidot, mégpedig láss csodát, annyit amennyit a molekulában lévő atomokból lehet:

C14H30+xO2=14CO2+15H2O

Hogy mennyi O2 kell? Nézzük, a 14 CO2-ben van 28 db oxigén, a 15H2O-ban pedig 15 db, ez összesen 43 db atom. De az O2-ben párosával állnak, szóval abból fele ennyi, 21,5 db kell:

C14H30+21,5O2=14CO2+15H2O

Ha esetleg zavarnak a törtszámok az egyenletben (vagy a tanárodat, ez valószínűbb), akkor nyugodtan szorozz be mindent kettővel:

2C14H30+43O2=28CO2+30H2O
1