Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztika angolul

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
639
Sziasztok megoldottam ezt a feladatsort viszont pár helyen nem értek egyet a megoldással. Valaki felvilágosítana?
1.b)a p-value miért nagyobb,mint 0,01 és honnan lehet tudni mennyi a p-value?
2.a) a df miért 40 . Miért negyvennel számol a kepletbe amikor tok mást ír a df darabszámára előtte?
3. Honnan tudom ,hogy mikor van P(z>1) vagy P(z<1) vagy P(-1<z<1)?
B) ez oké mert pont 50 de mi van ha pl 23 percentile?
3 a df miért egyenlő 302 -vel????
B egész
Nagyon szépen köszönöm előre is !!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

11
Jaj ne csak egy kép ment el pill

0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Csatoltam képet.
0

Az első képet ami a szöveghez van csatolva , arról azt hittem ,hogy az összes , viszont a komment sorrendbe csatoltam az oldalakat, ha valakit érdekel. Koszi
0

Ehhez nem értek, de lehet, hogy ez a program segít:

https://www.symbolab.com/solver/statistics-calculator

1

"1.b)a p-value miért nagyobb,mint 0,01 és honnan lehet tudni mennyi a p-value?"

Megkeressük a neten a `chi^2` eloszlás táblázatát, és kikeressük belőle, hogy 2 szabadsági fok mellett mekkora `p` érték tartozik a `chi^2=7.856` tesztstatisztikához. Az én táblázatomból (mellékeltem képként) azt tudom kiolvasni, hogy `chi^2=9.210`-hez `p=0.01` érték tartozik, `chi^2=7.378`-hoz pedig `p=0.025`. Tehát az általunk keresett `p` érték valahol a kettő között van.



"2.a) a df miért 40 . Miért negyvennel számol a kepletbe amikor tok mást ír a df darabszámára előtte?"

Itt valóban 49-cel kellett volna egzaktul számolni. Arra tudok gondolni, hogy az a táblázat, amit a megoldók használtak, csak tízesével tartalmazta a szabadsági fokokat, és akkor már a kisebbik értéket olvasták le, hogy a valósnál ne szűkebb, hanem tágabb intervallumot adjanak meg (írja is, hogy konzervatív választás). Egyébként nem nagy a különbség, 49-cel számolva `t=2.0096` értéket kaptunk volna. Ha pedig úgy közelítenénk, hogy ilyen nagy szabadsági foknál a t-eloszlás már nagyon közel van a normálishoz, akkor `z=1.96` lenne az érték.



"3. Honnan tudom ,hogy mikor van P(z>1) vagy P(z<1) vagy P(-1<z<1)?"

Abból, hogy mit kérdez a feladat.
`text{P}(z gt 1)` - Mennyi konzerv tartalmaz 260 grammnál több barackot?
`text{P}(z lt 1)` - Mennyi konzerv tartalmaz 260 grammnál kevesebb barackot?
`text{P}(-1 lt z lt 1)` - Mennyi konzerv baracktartalma esik 240 és 260 gramm közé?



"B) ez oké mert pont 50 de mi van ha pl 23 percentile?"

A 23. percentilis az az érték, ami alá esik a populációnak a 23 százaléka. Standard normális eloszlás esetén tehát a 23. percentilis a táblázatból (ezt is mellékeltem) kiolvasva kb. `z=-0.74`. Vagyis `text{P}(Z lt -0.74)~~0.23`. Alkalmazva ezt a barackos feladatra:

`text{P}((X-250)/10 lt -0.74)~~0.23`

`text{P}(X lt -0.74*10+250)~~0.23`

`text{P}(X lt 242.6)~~0.23`

Tehát a 23. percentilis 242.6, vagyis 23% annak a valószínűsége, hogy egy véletlenszerűen választott konzervben 242.6 grammnál kevesebb barackot találok.



"3 a df miért egyenlő 302 -vel????"

Mert az a statisztikai program, aminek a kimenete oda be van másolva a keretes részbe, ennyit számolt, valószínűleg a Welch–Satterthwaite-formulával (https://bit.ly/2NllCt3 ). Szerintem ezt neked nem kell külön megindokolni, csak használni, ha már úgyis meg volt adva.
Módosítva: 5 éve
1