Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1409
Egy mértani sorozat második eleme 15,a negyedik eleme 135.Mennyi sorozat harmadik eleme ? Hogyan kell kiszámolni a Q és a sorozat első elemét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Képet csatoltam :)
0

A harmadik elem meg 45
0

Nos, mértani sorozat, azaz szorzás.

a2=15
a4=135

a4=a2*q^2
135=15*q^2
135/15=q^2
9=q^2 /gyökvonás
3=q

(azért kellett a q-t (kvócienst) négyzetre emelni, mert 6-4=2; ha a 6. elem és a 10. elem lenne megadva, akkor q^4 lenne, mert 10-6=4)

A kvóciens 3.

Első eleme:
a2=a1*q
15=a1*3
15=a1*3 /:3
5=a1

Első eleme 5

0