Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitenetek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
700
Sziasztok tudnátok segíteni? Ellenőrzés is kéne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Elkezdtem!
0

Szia!

a, x/2+25=3x-12,5 /*2
x+50=6x-25 /-x
50=5x-25 /+25
75=5x /:5
15=x
Ellenőrzés: baloldal: 15/2+25=15/2+50/2=65/2=32,5
jobboldal: 3*15-12,5=32,5

b, 2x/3-12*x/4-4x/12=3-2x /*12
8x-36x-4x=36-24x /összevonás
-32x=36-24x /+24x
-8x=36 /:(-8)
x=-9/2
Ellenőrzés: baloldal: (2*-9/2)/3-12*(-9/2)/4-(4*-9/2)/12=-3+27/2+3/2=-3+30/2=-3+15=12
jobboldal: 3-2*-9/2=3+9=12

c, 2x/3-x/6=x/4+1 /*12
8x-2x=3x+12
6x=3x+12 /-3x
3x=12 /:3
x=4
Ellenőrzés: baloldal: 2*4/3-4/6=8/3-4/6=16/6-4/6=12/6=2
jobboldal: 4/4+1=1+1=2

d, 2x/3-x/6=x/2+1 /*6
4x-x=3x+6
3x=3x+6 /-3x
0=6 mivel ez egy ellentmondás az egyenletnek nincs megoldása

e, 5*x/3-12*x/4-4x/12=3-2x
5x/3-12x/4-4x/12=3-2x /*12
20x-36x-4x=36-24x
-20x=36-24x /+24x
4x=36 /:4
x=9
Ellenőrzés: baloldal: 5*9/3-12*9/4-4*9/12=45/3-108/4-36/12=15-27-3=-15
jobboldal: 3-2*9=3-18=-15

f, 4x/3-1/15*3x+7x/20=x+2 /*60
80x-12x+21x=60x+120
89x=60x+120 /-60x
29x=120 /:29
x=120/29
Ellenőrzés: baloldal: (4*120/29)/3-1/15*3*120/29+(7*120/29)/20=160/29-24/29+42/29=178/29
jobboldal: 120/29+2=120/29+58/29=178/29

g, 3x-(1/2x-5)=5-(1/2x-5)
3x-1/2x+5=5-1/2x+5 /*2
6x-x+10=10-x+10
5x+10=20-x /+x
6x+10=20 /-10
6x=10 /:6
x=10/6=5/3
Ellenőrzés: baloldal: 3*5/3-(1/2*5/3-5)=15/3-(5/6-30/6)=15/3-(-25/6)=30/6+25/6=55/6
jobboldal: 5-(1/2*5/3-5)=30/6+25/6=55/6

h, 3/4x-1/8x+1/2x=x-2 /*8
6x-x+4x=8x-16
9x=8x-16 /-8x
x=-16
Ellenőrzés: baloldal: 3/4*(-16)-1/8*(-16)+1/2*(-16)=-12+2-8=-18
jobboldal: -16-2=-18

i, 2x+2-(3+x/3)=x+1+(3-x/3)
2x+2-3-x/3=x+1+3-x/3 /*3
6x+6-9-x=3x+3+9-x
5x-3=2x+12 /-2x
3x-3=12 /+3
3x=15 /:3
x=5
Ellenőrzés: baloldal: 2*5+2-(3+5/3)=10+2-(9/3+5/3)12-14/3=36/3-14/3=22/3
jobboldal: 5+1+(3-5/3=6+(9/3-5/3)=6+4/3=18/3+4/3=22/3

j, x/2-(1-x/2)=2x+3
x/2-1+x/2=2x+3 /*2
x-2+x=4x+6
2x-2=4x+6 /-2x
-2=2x+6 /-6
-8=2x /:2
-4=x
Ellenőrzés: baloldal: -4/2-(1--4/2)=-2-(1+2)=-5
jobboldal: 2*(-4)+3=-8+3=-5
0