Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kéne. Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
825
1. Melyik az a szám amelyet ha megszorzunk a nála 2-vel nagyobb számmal, a szorzat 90-nel lesz nagyobb, mint az eredeti szám?

2. Két szomszédos szám szorzata 56-tal több, mint az összegük tízszerese. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Nekiálltam
0

Csatoltam képet.
0

1. feladat:
A keresett szám: x
Nála 2-vel nagyobb: x + 2
A megoldandó egyenlet:
x * (x + 2) = x + 90
x2 + 2x = x + 90
x2 + x - 90 = 0
D = 12 - 4 * 1 * (-90) = 1 + 360 = 361 = 192
x1,2 = (-1 ± 19) / 2
x1 = (-1 + 19) / 2 = 18 / 2 = 9
x2 = (-1 -19) / 2 = -20 / 2 = -10

Két ilyen szám van: a -10 és a 9.
0

2. feladat:
I. szám: x
II. szám: x + 1 (mivel szomszédosak)
Szorzatuk: x * (x + 1)
Összegük: x + x + 1 = 2x + 1
Az összeg tízszerese: 10 * (2x + 1) = 20x + 10
A megoldandó egyenlet:
x * (x + 1) = 20x + 10 + 56
x2 + x = 20x + 66
x2 - 19x - 66 = 0
D = (-19)2 - 4 * 1 * (-66) = 361 +264 = 625 = 252
x1,2 = (19 ± 25) / 2
x1 = (19 + 25) / 2 = 44 / 2 = 22
x2 = (19 - 25) / 2 = -6 / 2 = -3

A feladatnak 2 megoldása van.
A keresett számok : 22 és a 23 vagy a -3 és a-2.
0