Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ki tud segíteni az alábbi matematikai feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
587
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Tehát ez kell:

lim [(x+(1/x)-2)/(x-1)]
x→1

Általános iskolás tanulmányaink szerint a tört átalakítható:
((x-1)+(1/x)-1)/(x-1) = (x-1)/(x-1) + ((1/x)-1)/(x-1)= 1 + ((1/x)-1)/(x-1), tehát ennek kell a határértéke:

lim [1 + ((1/x)-1)/(x-1)]
x→1

Az az 1 sokat nem zavar bele a határértékbe, ezért kihozhatjuk:

lim [((1/x)-1)/(x-1)] +1
x→1

Bővítsük a törtet x-szel, ekkor ezt kapjuk: (1-x)/(x*(x-1)),
majd a számlálóból emeljünk ki (-1)-et: -(x-1)/(x*(x-1)),
így tudunk egyszerűsíteni (x-1)-gyel: -1/x, tehát:

lim [-1/x] +1 =-1+1=0, tehát az f(x) függvény 1-ben vett határértéke 0.
x→1

b) Deriválttal nem túl bonyolult megoldani, egyszerűen deriválod, megnézed, hogy a derivált értéke hol 0, és megnézed a határértéket 0+-ban és végtelenben, ezután összeveted az eredményeket.

Derivált nélkül: invertáljuk a függvényt;

x+(1/x)=y, szorzunk x-szel:
x²+1=xy, kivonunk xy-t:
x²-xy+1=0, teljes négyzetté alakítjuk:
(x-(y/2))²-(y²/4)+1=0, átvisszük a konstansokat a jobb oldalra:
(x-(y/2))²=(y²/4)-1, értelemszerűen a bal oldal értéke 0 vagy pozitív, ezért ezt a jobb oldalnak is kell tudnia, tehát:

(y²/4)-1≥0 → y²/4≥1 → y²≥4 → y≤-2 vagy y≥2. Mivel a függvényt a (0;∞) intervallumon értelmeztük, ahol minden x-re x és 1/x is pozitív, két pozitív szám összege pedig mindig pozitív, ezért csak az y≥2 jöhet számításba, tehát a legkisebb függvényérték, amit felvesz a függvény, az a 2, amit épp x=1-nél fel is vesz, úgyhogy ez lesz a minimum.

c) Mivel (0;∞)-en van értelmezve a függvény, a függvény pedig mindenhol folytonos, ezért az x=0 egyenletű aszimptota adja magát. Mivel a függvény folytonos, ezért nincs másik olyan egyenes, amit tetszőlegesen megközelítene úgy, hogy nem metszené, tehát csak 1 aszimptotája van.
1