Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldjuk meg az egyenteteket a mérlegelv segítségével

Főoldal » Általános iskola » Matematika
420
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
(x + 3) - 2x = 15
x + 3 - 2x = 15
-x + 3 = 15 / - 3
-x = 12 / : (-1)
x = -12
Ellenőrzés:
(-12 + 3) - 2 * (-12) = 15
-9 + 24 = 15
15 = 15

b)
x + (3 - 2x) = 15
x + 3 - 2x = 15
-x + 3 = 15 / - 3
-x = 12 / : (-1)
x = -12
Ellenőrzés:
-12 + (3 - 2 * (-12) ) = 15
-12 + ( 3 + 24) = 15
-12 + 27 = 15
15 = 15

c)
(6 - x) + 4 = 3x - 2
6 - x + 4 = 3x - 2
10 - x = 3x - 2 / + x
10 = 4x - 2 / + 2
12 = 4x / : 4
3 = x
Ellenőrzés:
(6 - 3) + 4 = 3 * 3 - 2
3 + 4 = 9 - 2
7 = 7

d)
6 - (x + 4) = 3x - 2
6 - x - 4 = 3x - 2
2 - x = 3x - 2 / + x
2 = 4x - 2 / + 2
4 = 4x / : 4
1 = x
Ellenőrzés:
6 - (1 + 4) = 3 * 1 - 2
6 - 5 = 3 - 2
1 = 1

e)
2000 - (x + 2) = 1000
2000 - x - 2 = 1000
1998 - x = 1000 / - 1998
-x = -998 / : (-1)
x = 998
Ellenőrzés:
2000 - (998 + 2) = 1000
2000 - 1000 = 1000
1000 = 1000

f)
8x - (2x - 3) = 16 - (2x - 3)
8x - 2x + 3 = 16 - 2x + 3
6x + 3 = 19 - 2x / + 2x
8x + 3 = 19 / - 3
8x = 16 / : 8
x = 2
Ellenörzés:
8 * 2 - (2 * 2 - 3) = 16 - (2 * 2 - 3)
16 - (4 - 3) = 16 - (4 - 3)
16 - 1 = 16 - 1
15 = 15
1