Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
373
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 13 cm
α = 83⁰
γ = 26⁰
b, c = ?
A háromszög belső szögeinek összege 180⁰, azaz α + β + γ = 180⁰. Ebből β-t kiszámolhatjuk:
β = 180⁰ - α - γ = 180⁰ - 83⁰ - 26⁰ = 71⁰
A háromszög oldalaira és szögeire alkalmazhatjuk a szinusz-tételt:
a/sinα = b/sinβ
13/sin83⁰ = b/sin71⁰
13/0,9925 = b/0,9455
13,1 = b/0,9455 /*0,9455
12,39 cm = b

a/sinα = c/sinγ
13/sin83⁰ = c/sin26⁰
13/0,9925 = c/0,4384
13,1 = b/0,4384 /*0,4384
5,74 cm = b

A háromszög hiányzó oldalai: b = 12,39 cm és c = 5,74 cm.
0