Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Aki tud segitsen?!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
571
Egy kup magassaga 13√3cm,alkotoja 26cm.Szamits ki
a)a kup sugarat
b)mekkora szoget zar be az alkoto az alapsikjaval
c)a tengelymetszet teruletet
d)a kup teljesfelszinet
e)terfogatat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha félbevágod az alaplapra merőlegesen a kúpot, akkor a vágás helyén egy egyenlő szárú háromszög keletkezik, ahol a szárak hossza megegyezik a test alkotóival, tehát 26 cm hosszúak, alapja a test alapkörének átmérője, ezt nevezzük 2r-nek, mivel a átmérő a sugár kétszerese, alaphoz tartozó magassága pedig a testmagasság, ami így 13*√3 cm (gondolom nem "13. gyök 3" akar lenni).

a) Az alaphoz tartozó magasság felezi az alapot, a háromszöget pedig két derékszögű háromszögre bontja, ahol így az átfogó hossza 26 cm, a befogók hossza 13*√3 és r cm, így Pitagorasz tétele szerint:

(13*√3)²+r²=26², ennek r=13 a megoldása, tehát az alapkör sugara 13 cm, így átmérője 26.

b) Ehhez a fősíkmetszet alapon fekvő szögét kell kiszámolnunk. Mivel a fősíkmetszet minden oldala 26 cm hosszú, ezért az egy szabályos háromszög, arról pedig tudjuk, hogy minden szöge 60°-os, tehát 60°-os szöget zár be az alkotó az alaplappal.

c) A tengelymetszet maga ez a szabályos háromszög, ennek minden kellő adata megvan, hogy kiszámoljuk a területét: oldal*oldalhoz tartozó magasság/2=26*(13*√3)/2=169*√3 cm², igény szerint lehet kerekíteni.

d) A felszínhez is minden adott, csak be kell írni a képletbe: r²*π+r*π*a=13²*π+13*π*26=507π cm², igény szerint lehet kerekíteni.

e) A térfogathoz is minden adott: alapterület*testmagasság/3=(13²*π)*(13*√3)/3=2197*π*√3/3 cm³, igény szerint ezt is kerekíthetjük (ajánlom a π=~3,1416-os kerekítést, az legalább osztható 3-mal).
1