Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1142
1. Mennyi a rugóállandója annak a rugónak, amelyik 5N erő hatására 2 cm-rel nyúlik meg?

2. Ha ezt a rugót 10 cm-rel nyújtjuk meg, akkor mekkora kezdősebességre tud felgyorsítani egy 50 g tömegű testet?

3. Ha egy meglazult kő leesik egy 80 méter magas szikláról, mekkora sebességre gyorsul fel a földet érés pillanatáig?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

D = `F/x` = `5/0.02` = 250 `N/m`

2,

`1/2*D*x^2` = `1/2*m*v^2` `rightarrow` v = `x*root()(D/m)` = `0.1*root()(250/0.05)` = 7,07 `m/s`

3,

`cancel(m)*g*h` = `1/2*cancel(m)*v^2` `rightarrow` `v = root()(2*g*h)` = `root()(2*80*10)` = 40 `m/s`
0