Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hang

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
642
V=mű(frekvencia)
V0=mű nulla(frekvencia)
vm és vf =megfigyelő és a hangforrás sebessége
c=hang terjedési sebessége
A kérdések:
-hogy fejezzük ki a V0-át?
-hogy fejezzük ki a vm-et?
-hogy fejezzük ki a vf-et?
-hogy fejezzük ki a c-t?
Kérlek segítsetek, sűrgős. A levezetés is kell.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Soss
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

4
Egyszerűen csak rendezni kell az egyenletet:

V₀=V*(c±vf)/(c±vm)
vm=-+((V*(c±vf)/V₀ -c) (az elején "minusz-plusz" akar lenni, csak úgy, mint a ±-nál, viszont fordítva vannak egymáson a jelek).
vf=-+(V₀*(c±vm)/V -c)

A c-hez kell egy kicsit trükközni, de ugyanúgy az egyenletrendezést használjuk; szorzunk a nevezővel:

(c±vf)*V=V₀*(c±vm), kibontjuk a zárójeleket:

c*V±vf*V=V₀*c±V₀*vm, kivonunk "V₀*c"-t és "±vf*V"-t, ez utóbbinál így "-+" lesz a jobb oldalon:

c*V-V₀*c=±V₀*vm-+vf*V, kiemelünk "c"-t:

c*(V-V₀)=±V₀*vm-+vf*V, végül osztunk "V-V₀"-lal:

c=(±V₀*vm-+vf*V)/(V-V₀).
0

Csatoltam képet.
0

Nem jó; ha jobban megnézed, egyrészt mindenhol különválasztottam zárójellel a számlálót és a nevezőt, másrészt direkt raktam egy plusz szóközt, hogy ne vedd egynek őket.

Tehát nem (V₀-c)-vel és (V-c)-vel osztasz, hanem csak V₀-lal és V-vel, és az egészből vonod ki a c-t.

Az elsővel nincs baj.
0

Rantnad válasza jó.
Csak egy apróság miatt írok: Nem "mű", hanem "nű" ennek az v-szerű kinézetű görög betűnek a neve:
ν : nű
μ : mű
0