Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás 11.-12. osztály SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
326
A feladatot csatoltam!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, számítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

1 `m^3` füstgázban van 180 `dm^3` `SO_3` és 20 `dm^3` `SO_2`

180 `dm^3` standardállapotú `SO_2` az `180/24.5` = 7,347 mol

20 `dm^3` standardállapotú `SO_3` az `20/24.5` = 0,816 mol

Összesen 7,347+0,816= 8,163 mol gáz, ehhez szükséges ugyanennyi mol Cao, ami `8.316*56` = 457,14 g `CaO`-ra van szükség.

b,

`CaCO_3` `Rightarrow` `CaO` + `CO_2`

8,316 mol `CaCO_3` az `8.316*100` = 831,6 g

831,6 g `CaCO_3` felel meg 90 %-nak

mennyi felel meg 100 %-nak?

x = `100/90*831.6` = 907,03 g mészkőből indultunk ki.
0