Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1786
Szabályos kockával kétszer dobunk.

a) Milyen valószínűséggel lesz 6-os a második dobás?
b) Milyen valószínűséggel lesz 6-os a második, ha az első dobás 2-es?
c) Milyen valószínűséggel lesz 6-os a második, ha az első dobás 6-os?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
p = k/n , ahol n az összes eset száma, k pedig a kedvező esetek száma (aminek a valószínűségét kérdezik)
a)
Összes eset: Minkétszer 6 félét dobhatunk, tehát az összes eset: n = 6 * 6 = 36
Kedvező eset, ha másodikra 6-ost dobunk, azaz elsőre bármilyen számot dobhatunk, de a 2. dobás csak 6-os lehet: k = 6 * 1 = 6
p = k/n = 6/36 = 1/6 = 0,167 a keresett valószínűség.

b)
Összes eset: Minkétszer 6 félét dobhatunk, tehát az összes eset: n = 6 * 6 = 36
Kedvező eset, ha elsőre 2-est, másodikra pedig 6-ost dobunk, azaz: k = 1 * 1 = 1
p = k/n = 1/36 = 0,028 a keresett valószínűség.

c)
Szinte ugyanaz, mint a b) részben:
Összes eset: Minkétszer 6 félét dobhatunk, tehát az összes eset: n = 6 * 6 = 36
Kedvező eset, ha elsőre 6-ost, másodikra is 6-ost dobunk, azaz: k = 1 * 1 = 1
p = k/n = 1/36 = 0,028 a keresett valószínűség.
1