Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koszinusztétel alkalmazása

Főoldal » Középiskola » Matematika
630
Valamely háromszögre fennáll, hogy a=2×b×cosγ, ahol a, b, c a háromszög oldalai és γ a c oldallal szemközti szöge a háromszögnek. Bizonyítsuk be, hogy ezen háromszög egyenlő szárú.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszinusztètel
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy: a = 2 * b * cosγ

Felírjuk a c oldalra a koszinusz-tételt:
c2 = a2 + b2 - 2 * a * b * cosγ
c2 = (2b*cosγ)2 + b2 - 2 * (2b*cosγ) * b * cosγ
c2 = 4b2* cos2γ + b2 - 4b2* cos2γ
c2 = b2
Ez csak akkor teljesülhet, ha c = b (mivel a háromszög oldalai csak pozitívak lehetnek.)
Ha a háromszög két oldala egyenlő nagyságú, akkor a háromszög egyenlő szárú.
1