Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék !:)

Főoldal » Középiskola » Matematika
620
Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Minden adott, hogy kiszámoljuk a térfogatot; a gúla alapterülete 10*10=100 cm², így a térfogata: alapterület*testmagasság/3=100*10/3=1000/3 cm³, ezt érdemes átváltani dm³-re: 1/3 dm³. 20 darabot kérnek, tehát 20/3 dm³-nyi anyagra van szüksége.

b) Ehhez a gúla felszínére van szükségünk, vagyis a határolólapok összterületére. A testet 1 négyzet és 4 egybevágó (tehát azonos területű) egyenlő szárú háromszög határolja. A négyzet területe 100 cm². Az oldallapok területéhez szükségünk van azok alaphoz tartozó magasságához. Ha félbevágjuk a gúlát az oldallapmagasságok mentén, akkor a vágás helyén egy egyenlő szárú háromszög képződik, melynek alapja és magassága is 10 cm hosszú. A magasság félbevágja az alapot, a háromszöget pedig két derékszögű háromszögre, ahol a befogók hossza így 5 és 10 cm, az átfogója legyen x, ekkor Pitagorasz tétele szerint:

5²+10²=x², ennek megoldása  125 =x, tehát a síkmetszet-háromszög szárainak hossza  125  cm, ez megegyezik az oldallap-háromszögek alapéléhez tartozó magasságával, így már minden adott, hogy kiszámoljuk a területüket: oldal*oldalhoz tartozó magasság/2=10* 125 /2=5* 125  cm², ezekből 4 van, így azok összterülete 20* 125  cm², így a test felszíne 100+20* 125  cm². 20 ilyen testünk van, így azok összfelszíne 2000+400* 125  cm². Pontosabb eredményt kapunk, hogyha a 400-as szorzót bevisszük a gyökjel alá, és a gyökvonás eredményét kerekítjük, így 2000+ 20.000.000 =~6472,136 cm²-nek vesszük a felszínt (értelemszerűen felfelé kell kerekíteni, mert különben nem lenne elég a festék), ezt átváltjuk négyzetméterbe: 0,6472136 m². Ha 1 m² felület lefestése 2500 forintba kerül, akkor 0,6472136 m² lefestése 2500*0,6472136=1618,034=~1619 forintba kerül.

c) A kiválasztás sorrendje nem számít, így ismétlés nélküli kombinációval (20 alatt az 5)=15504-féleképpen választható ki.

d) Tehát 20*20/100=4 selejtes van.

Összes eset: (20 alatt az 5)=15504, ahogy az előbb láthattuk.
Kedvező eset: a 4 selejtesből 2-t (4 alatt a 2)=6-féleképpen tudunk kiválasztani, ehhez a 6 selejteshez a 16 nem selejtesből 3-at kell választanunk, ezt (16 alatt a 3)=560-féleképpen tudunk választani, így 6*560=3360 esetben lesz pontosan 2 selejtes.

Valószínűség=kedvező/összes=3360/15504=70/323=~0,21672=21,672%.
1