Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kell megoldani?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
950
Marci és Norbi egy körpálya azonos pontjából indulva egy irányba halad. Marci 1,6 m/s, Norbi 1,2 m/s sebességgel. Hány másodperc múlva lesznek újra együtt, ha a pálya hossza 300 m?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Nekiálltam
0

300 m : (1,6 m/s - 1,2 m/s) = 750 s = 12,5 perc múlva
0

s = 300 m
vM = 1,6 m/s
vN = 1,2 m/s

Egyszerre indultak, tehát ugyanannyi ideig haladnak, azaz tM = tN = t
A sebességből kiszámítható, hogy: v = s/t , azaz s = v * t
A fiúk által megtett út:
sM = 1,6 * t
sN = 1,2 * t

Marci gyorsabb, ezért ő 1 körrel többet tett meg, mint Norbi, vagyis teljesül, hogy : sM = sN + 300
A megoldandó egyenlet tehát:
1,6t = 1,2t + 300
0,4t = 300
t = 750 s
A két fiú 750 s múlva lesz ismét egymás mellett a pályán.
0