Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék (Nagyon fontos nekem)

Főoldal » Középiskola » Matematika
585
Képet csatolok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
1

a) Tudjuk, hogy Ttrapéz=(a+c)*M/2, ahol a és c a párhuzamos oldalak hossza, M pedig ezek egymástól vett távolsága (a trapéz magassága). Amit tudunk, beírjuk:

300=(30+20)*M/2, ennek megoldása 12=M, tehát a két párhuzamos oldal távolsága 12 méter.

b) Ehhez a trapéz kerületére van szükségünk, ahhoz pedig az oldalak hosszára, amiből már 2 adott; 30 és 20 méter. Ha a trapézban behúzzuk a magasságot a rövidebbik alap végpontjaiból, akkor azok a trapézt 3 résztre bontják; középen keletkezik egy téglalap, két oldalt pedig két derékszögű háromszög. Ezekről azt tudjuk, hogy egyik (függőleges) befogójuk hossza 12 méter (az előző feladatból), másik befogójának hosszát úgy kapjuk, hogy tudjuk, hogy a trapéz hosszabbik alapjának hosszának középső része 20 méter, a két szélső pedig ugyanolyan hosszú, tehát 5-5 méter hosszúak, így a másik befogó hossza 5 méter. Ha az átfogót x-szel jelöljük, akkor Pitagorasz tétele szerint:

5²+12²=x², ennek 13=x a megoldása, tehát az átfogók hossza, így a trapéz szárai 13 méter hosszúak.

Tehát a trapéz kerülete 30+13+20+13=76 méter, viszont a kapu miatt 4 méter lejön, így 72 méter kerítésdrótot kell vásárolnunk.

c) Tehát 300-60=240 négyzetmétert kell befüvesítenünk. Az egyenes arányosság elvét követve, hogyha 30 négyzetmétert 1 kg fűmagból tudunk befüvesíteni, akkor 1 négyzetméterhez 1/30 kg fűmag kell, így 240 négyzetméterhez 240/30=8 kg fűmagra.

d) Ehhez trigonometriára lenne szükség, olyat már tanultál?
1