Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Fizika!

Főoldal » Középiskola » Fizika
441
Valaki tusna nekem segiteni,ebbe a két feladatban?:
1 5m magas lejtőről leguruló, 1 kg tömegű kiskocsi nekigurul egy 1000 N/m rugóállandójú rugónak, ami a falhoz van rögzítve. Mekkora lesz a rugó legnagyobb összenyomódása?
2 Egy 5000 N/m rugóállandójú íjat 20 cm-rel hátra feszítünk és beletesszük a 20 g tömegű nyílvesszőt. Mekkora sebességgel lövi ki az íj a nyilat?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

A helyzeti energiaváltozás a rugalmas energiaváltozásra megy.

`m*g*h` = `1/2*D*x^2`

x = `root()((2*m*g*h)/D)` = `root()((2*1*10*5)/1000)` = 0,3162 m = 31,62 cm


2, Itt a rugalmas energia mozgási energiává alakul.

`1/2*D*x^2` = `1/2*m*v^2`

v =`x*root()(D/m)` = `0.2*root()(5000/0.02)` = 100 `m/s`
0