Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai számítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
2182
Fotocellák és elektroncsövek katódjának anyagául gyakran alkalmaztak bárium-oxidot. Ennek a kilépési munkája ugyanis nagyon kicsi, mindössze 0,16 aJ.
a) Mekkora a bárium-oxid küszöbfrekvenciája és határhullámhossza?
b) A teljes látható fénytartományra érzékeny ez az eszköz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Kizárólag az a fényhullám (foton) képes "kiütni" az elektront a helyéről, melynek nagyobb az energiája, mint az anyagunk kilépési energiája. Így a foton energiájának minimum 0,16 aJ-nak kell lennie. Azaz:

Wki=f×h (h: Planck-állandó, 6,626×10^-34 Js)

Így a küszöbfekvencia: f=Wki/h=0,16×10^-18/ 6,626×10^-34=2,415×10^14 Hz

Míg az ehhez tartozó határhullámhossz ebből és a fénysebességből számolható:

λ=c/f=3×10^8 m/2,415×10^14 Hz=1,242×10^-6 m=1242 nm.

b.,

Mivel a határhullámhossz bőven a látható tartomány (~400-800 nm) felett van, ezért igen, lefedi.

Hogy ezt miért mondom biztosra? Azért, mert az effektust minden olyan foton képes kiváltani, aminek nagyobb az energiája, mint a BaO kilépési energiája, amihez hozzátartozik egy hullámhossz is, ez 1242 nm. Bármely ennél kisebb hullámhosszú fotonnak nagyobb az energiája, így mind a 800 nm-es és mind a 400 nm-es is kiváltja, tehát az egész látható tartományt lefedi (és ezért szeretik annyira).
1