Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék!

Főoldal » Középiskola » Matematika
584
Egy számtani sorozat ötödik tagja 13, tizenötödik tagja 33.
Határozza meg a sorozat 50. tagját, és az első 50 tag összegét!


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Először számold ki a d-t (differenciál). a5+10d=a15
Tehát 13+10d=33
10d=20
d=2
Ha megvan a d utána ki tudod számolni az 50. tagot.
a50=a5+45d
Tehát a50=13+45*2
a50=103

Az első 50 tag összegéhez szükséged van az első tagra.
Mivel megvan a d és az a5 , ezekből már kiszámolhatjuk.
a1+4d=a5
a1+4*2=13
a1=5

Az első 50 tagot pedig képlettel felírod.
Sn=n*(a1+an)/2
S50=50*(5+103)/2
S50=2700
1

a5=13
a15=33

33-13=20
20/(15-5)=2
A sorozat 2-vel emelkedik

a1=13-((5-1)*2)=5
a50=5+(49*2)=103

S50=((a1+an)*n)/2
a1=13-((5-1)*2)=5

((5+103)*50)/2=2700

2700 a sorozat 50 elemének összege
Módosítva: 9 éve
2