Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS. Kémia. Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
299
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


a,

`P_2O_5` + 3 `H_2O` = 2 `H_3PO_4`

b,

Az oldat tömege:

m = `rho*V` = `1.12*125` = 140 g

100 g oldatban van 21 g foszforsav

140 g oldatban van `140/100*21` = `color(red)("29,4 g")` foszforsav.

c,

`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(P_2O_5)` = 142 `g/(mol)`

29,4 g foszforsav az `29.4/98` = 0,3 mol foszforsav.

Az egyenlet szerint ez keletkezik `0.3/2` = 0,15 mol foszfor-pentoxidból. Ennek a tömege pedig `0.15*142` = `color(red)("21,3 g")`.

d,

A legegyszerűbb keverési egyenlettel megoldani (feltételezve, hogy a sűrűsége az oldatnak nem változik).

`125*0.3=x*0.2`

`x = (125*0.3)/0.2` = `color(red)("187,5" cm^3)` oldat készíthető legfeljebb.
e,

`H_3PO4` + 3 `NaOH` = `Na_3PO_4` + 3 `H_2O`

f,

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

Ahogy a c, feladatban kiszámoltuk, az oldatban 0,3 mol foszforsav van. Ehhez szükséges a közömbösítési egyenlet szerint `3*0.3` = 0,9 mol NaOH. Ennek a tömege pedig:

`0.9*40` = `color(red)("36 g")` nátrium-hidroxidra volt szükség.
0