Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
640
2cos²x=4-5sinx
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS, Matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2cos2x = 4 - 5 sinx
Tudjuk, hogy sin2x + cos2x = 1
Ebből kifejezzük cos2x -et: cos2x = 1 - sin2x
Ezt behelyettesítjük az egyenletbe:
2 * (1 - sin2x) = 4 - 5 sinx
Kaptunk egy olyan egyenletet, amely sinx - re nézve másodfokú.
Bevezethetünk sinx helyett egy új ismeretlent. Legyen y = sinx
Ekkor az egyenlet:
2 * ( 1 - y2) = 4 - 5y
2 - 2y2 = 4 - 5y
0 = 2y2 - 5y + 2
D = (-5)2 - 4 * 2 * 2 = 25 - 16 = 9 = 32
y1,2 = (5 ± 3) / (2 * 2)
y1 = (5 + 3) / 4 = 8/4 = 2 Nem megoldás, mert sinx nem lehet 1-nél nagyobb.
y2 = (5 - 3) / 4 = 2/4 = 1/2
Visszahelyettesítünk y-ba:
sinx = 1/2
I. síknegyed: x1 = π/6 + k * 2π (30⁰)
II. síknegyed: x2 = π - π/6 = 5π/6 + k * 2π (k ε Z) (180⁰ - 30⁰ = 150⁰)
1