Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
3338
Az alábbi feladatokban szeretném a segítségeteket kérni.

Van-e olyan háromszög, amelynek oldalai 2.5 cm, 32 mm, 0.58 dm hosszúak?

Egy háromszög két oldalának hossza
a) 4, 31 cm és 3,92 cm;
b) 81,9 cm és 82,1 cm.
Mekkora lehet a háromszög harmadik oldala, ha centiméterben mérve egész szám?

Köszi a segítségeket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. feladat:
A háromszög-egyenlőtlenség szerint a háromszög létezésének feltétele, hogy bármely két oldal összege nagyobb legyen a harmadik oldalnál.

a = 2,5 cm
b = 32 mm = 3,2 cm
c = 0,58 dm = 5,8 cm

Felírjuk a háromszög-egyenlőtlenséget: megnézzük, hogy a két rövidebb oldal összege nagyobb e, mint a leghosszabb oldal.
a + b > c
2,5 + 3,2 > 5,8
5,7 > 5,8 Nem teljesül, tehát a háromszög nem létezik.
1

2. feladat:
a)
a = 4,31 cm
b = 3,92 cm
c = ?
A háromszög-egyenlőtlenség szerint bármely két oldal összege nagyobb kell, hogy legyen a harmadik oldalnál.
Mivel a két oldal különbsége: 4,31 - 3,92 = 0,39 , ezért már c = 1 cm esetén is teljesül az egyenlőtlenség.
Ha a c oldal a leghosszabb oldal, akkor:
a + b > c teljesül, vagyis:
4,31 + 3,92 > c
8,23 > c

Tehát a c oldal lehetséges hosszúságai: c = 1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7, 8 cm.

b)
a = 81,9 cm
b = 82,1 cm
c = ?
A háromszög-egyenlőtlenség szerint bármely két oldal összege nagyobb kell, hogy legyen a harmadik oldalnál.
Mivel a két oldal különbsége: 82,1 - 81,9 = 0,2 , ezért már c = 1 cm esetén is teljesül az egyenlőtlenség.
Ha a c oldal a leghosszabb oldal, akkor:
a + b > c teljesül, vagyis:
81,9 + 82,1 > c
164 > c

Tehát a c oldal lehetséges hosszúságai: c = 1, 2, 3, ... , 162, 163 cm.
1