Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12. osztályos anyag

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
hány 1 cm átmérőjű ólomgolyót kell beolvasztani hogy kiönthessünk egy 2 dm átmérőjű golyót?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
egyébként nekem 8 jött ki, nem tudom helyes e?
0

Kis gömb átmérője: d = 1 cm, azaz r = 0,5 cm.
Térfogata:
Vkicsi = (4 * r3 * π) / 3 = ( 4 * 0,53 * π) / 3 = π/6 cm3

A nagy gömb átmérője: D = 2 dm, azaz R = 1 dm = 10 cm
Térfogata:
Vnagy = (4 * R3 * π) / 3 = (4 * 103 * π) / 3 = 4000π/3 cm3

A kis golyók össztérfogata adja meg a nagy golyó térfogatát, tehát megnézzük, hogy a nagy golyó térfogatában hányszor van meg a kicsi térfogata.
Vnagy : Vkicsi = (4000π/3) : (π/6) = 4000/3 : 1/6 = 4000/3 * 6/1 = 8000
Tehát 8000 db kis golyóból önthető a nagy golyó.

2. megoldás:
Hasonló testek térfogatának arányával is megoldható a feladat:
r = 0,5 cm
R = 10 cm
A sugarak aránya: λ = R : r = 10 : 0,5 = 20
Hasonló testek térfogatának aránya egyenlő az oldalak arányának köbével, azaz λ3-el
λ3 = 203 = 8000
Tehát 8000-szer nagyobb a nagy golyó térfogata a kicsiének.
0