Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sos!

Főoldal » Középiskola » Kémia
380
Hány gramm víznek kell elpárolognia a 250 gramm 20,0 tömegszázalékos cukoroldatból, hogy cukortartalma 25,0 tömegszázalékra nőjön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Keverési egyenlet:

`250*20-x*0=(250-x)*25`

`x = (250(25-20))/25` = 50 g víznek kell elpárolognia.



Ha keverési egyenlet nélkül akarod:

100 g oldatban van 20 g cukor

250 g oldatban van `250/100*20`=50 g cukor

Most elpárolog a víz, az oldat tömege csökken, az oldott anyagé marad.

250-x g oldatban lesz 50 g cukor; ugyanakkor

100 g oldatban lesz 25 g cukor.

Felírható aránypár:

`(250-x)/100` = `50/25`

x = `250-100*50/25` = 50 g vizet kell elpárologtatni.
0