Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hf, 12-es hazi?

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gúla és a kúp mahassága megegyezik, tehát:
Mkúp = 12 cm
A kúp alapkörének az átmérője megegyezik a gúla alaplapjának az átlójával, tehát ki kell számolni az a = 4cm oldalú négyzet átlóját.
Ezt Pitagorasz-tétel segítségével megtehetjük:
a2 + a2 = d2
42 + 42 = d2
16 + 16 = d2
32 = d2
d =  32  = 5,66 cm
Akkor ebből megkapjuk a kúp alapkörének a sugarát: r = d/2 = 5,66/2 = 2,83 cm

A kúp térfogata: Vkúp = (Talap * Mkúp) / 3
Talap = r2 * π = 2,832 * 3,14 = 25,15 cm2
Tehát:
Vkúp = (25,15 * 12) / 3 = 100,6 cm3
1