Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladat?

Főoldal » Középiskola » Matematika
326
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a : M = 5 : 4
A = 96π cm2
V = ?

a = 5x
M = 4x
A = π * r * (r + a)
Ebbe behelyettesítve kapjuk, hogy:
96π = π * r * (r + 5x)
96 = r * (r + 5x)

A kúp magassága, alapkörének sugara és az alkotója egy olyan derékszögű háromszöget határoz meg, amelynek befogói a sugár és a magasság, átfogója pedig az alkotó.
Ebben a háromszögben alkalmazzuk Pitagorasz-tételét:
r2 + M2 = a2
r2 + (4x)2 = (5x)2
r2 + 16x2 = 25x2
r2 = 9x2
r = 3x
Ezt behelyettesítjük a felszínből kapott egyenletbe:
96 = 3x * (3x + 5x)
96 = 3x * 8x
96 = 24x2
4 = x2
x = 2 (-2 nem megoldás, mert a kúp adatai nem lehetnek negatívok.)

Visszahelyettesítünk:
r = 3x = 3 * 2 = 6 cm
M = 4x = 4 * 2 = 8 cm

A kúp térfogata:
V = (r2 * π * M) / 3 = (62 * π * 8) / 3 = (36 * π * 8) / 3 = 96π cm3
1