Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria valószínüségszámtás

Főoldal » Középiskola » Matematika
581
Egy 10 cm sugarú körlap pontjai közül véletlenszerűen választva mennyi annak a
valószínűsége, hogy a választott pont legfeljebb 5 cm távolságra van a kör
középpontjától?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
p = k/n , ahol k a kedvező esetek száma, n pedig az összes eset.
Ez egy geometriai valószínűség, területeket kell számolni.
Az n összes eset a 10 cm sugarú körlap területe, azaz:
n = 102 * π = 100π cm2

A kedvező eset az 5 cm sugarú körlap területe (aminek a valószínűségét kérdezik), azaz:
k = 52 * π = 25π cm2

p = k/n = (25π) / (100π) = 25/100 = 1/4 = 0,25 a keresett valószínűség.
0