Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi. Nem értem egyátalán

Főoldal » Általános iskola » Kémia
433
Már kb másfél órája próbálom megoldani de nem meg egyátalán. Ez a feladat:
1. Kénsavat oldani vízben és a jellemzéssel együtt ennek az egyenletét leírni.

2. Magnéziumot oldani híg kénsavban, egyenletet leírni.

3. Kénsavat közömbösíteni kálium-hidroxiddal (KOH). Egyenletet leírni.

4. Kiszámolni, hogy 48 gramm magnézium híg kénsavból mennyi hidrogént fejleszt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, egyenlet, házi, fontos, 8. osztály
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

Ezek a kérdések biztosan szebben és egyértelműbben meg vannak fogalmazva...

1, A kénsav-víz reakcióját felírhatód mint egy kétlépcsős sav-bázis reakciót:

`H_2SO_4` + `H_2O` `rightarrow` `H_3O^+` + `HSO_4^-`

`HSO_4^-` + `H_2O` `rightarrow` `H_3O^+` + `SO_4^(2-)`

vagy egy egyenletben:

`H_2SO_4` + 2 `H_2O` `rightarrow` 2 `H_3O^+` + `SO_4^(2-)`

Jellemzésnél a kénsav vízben való oldásának jellemzésére lehet kíváncsi. Mindig a vízbe öntjük a savat, lassan végezzük az oldást, mert nagyon exoterm a folyamat, folyamatosan hűtjük az oldatot.

2, `Mg` + `H_2SO_4` = `MgSO_4` + `H_2`

3, `H_2SO_4` + 2 `KOH` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

4,

`A_(Mg)` = 24,3 `g/(mol)`

48 g magnézium az `48/24.3` = 1,975 mol magnézium, ez ugyanennyi, azaz 1,975 mol hidrogént fejleszt.

Itt készen is vagyunk a feladattal, mert a mennyi kérdésre ez már válasz.

Ha a tömegét kérdezi, akkor `1.975*2` = 3,95 g hidrogén fejlődik.

Ha a térfogatára kíváncsi, akkor ismernünk kell a körülményeket (hőmérséklet, nyomás). Ha feltételezzük, hogy standard körülmények között van a hidrogéngáz, akkor `1.975*24.5` = 48,4 `dm^3` hidrogéngáz fejlődött.
1