Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek5

Főoldal » Középiskola » Matematika
420
Sziasztok valaki letudná nekem irni egy papir lapra, köszönöm előre is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
x=22 y=-10

x=4 y=6
0

a)
x + y = 12
2x + y = 34
Egyenesek metszéspontját úgy számoljuk ki, hogy az egyenesek egyenleteiből álló egyenlet-rendszert megoldjuk.

Tehát a megoldandó egyenlet-rendszerünk:
I. x + y = 12
II. 2x + y = 34

Az I. egyenletből kifejezzük y-t: Azért ezt választottuk, mert itt kisebbek a számok, könnyebb számolni.
Átrendezzük az egyenletet úgy, hogy az egyenlőség jel bal oldalán csak az y maradjon.
x + y = 12 / - x
y = 12 - x
Ezt behelyettesítjük a II. egyenletbe:
II.
2x + 12 - x = 34 /összevonunk
x + 12 = 34 / - 12
x = 22

A megkapott x-t visszahelyettesítjük y-ba: y = 12 - 22 = -10

Tehát a két egyenes metszéspontja a (22 ; -10) pont. (Mindig az x az 1. koordináta és y a 2. koordináta.)
1