Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1014
Hány g cink klorid keletkezik ha 300g 3,65%os sósav(HCl oldat) cinkkel reagál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

2HCl+Zn=ZnCl2+H2

A 3,65 tömeg% azt jelenti, hogy 100 g oldatban 3,65 g sósav van. Így 300 g-ban 300×3,65/100=10,95 g. Mivel azonban a hidrogén-klorid moláris tömege 36,5 g/mol, ezért ennyi HCl 10,95/36,5=0,3 mol anyagmennyiségű. A reakcióegyenlet értelmében fele ennyi, azaz 0,15 mol cink-klorid fog keletkezni, ennek moláris tömege pedig 136,3 g/mol, így ennyi tömege 0,15×136,3=20,45 g.
0