Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia!csak a megoldást

Főoldal » Általános iskola » Kémia
875
Hány mol Al oxid keletkezik ha 9g 10% szennyeződést tartalmazó Al port elégetnek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
9 g 90%-a=8,1 grammal kell számolnunk

4Al+3O2=2Al2O3
4 mol Alumínium reagál 3 mol Oxigénnel, lesz belőle 2 mol alumínium-oxid

4 mol Al=108
3 mol O2=96
2 mol alumínium-oxid=204

Azaz 108 gramm Al elégetéséből 204 gramm alumínium-oxid

108 gramm Al ---> 204 gramm Alumínium-oxid
8,1 gramm Al ---> 15,4 gramm Alumínium-oxid

x=1,7 g Alumínium oxid keletkezik 9 g 10% szennyeződést tartalmazó Al-porból

Ha 204 g Al-oxid 2 mol -> 1 mol=102 g; 15,4 gramm = 0,15 mol

0,15 mol Al-oxid keletkezik
0

Szia!

Ha az alumíniumpor 10% szennyezőt tartalmaz, akkor valójában az alumínium 90% tisztaságú. Így a 9 g anyagból csupán 9×0,9=8,1 g lesz az alumínium, ez pedig 8,1/27=0,3 mol (alumínium atomtömege 27 g/mol).

Az égés egyenlete:

4Al+3O2=2Al2O3

Látható, hogy egy mol alumíniumból fél mól oxid keletkezik, így 0,3 molból 0,15 mol fog. Tehát a keletkező alumínium-oxid anyagmennyisége 0,15 mol.
0