Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentrációk átváltása

Főoldal » Középiskola » Kémia
587
A 5 mol/dm3 koncentrációjú perklórsav- (HClO4) oldat 25
tömegszázalékos.
a, Mekkora az oldat tömegkoncentrációja?
b, Milyen az oldat mólszázalékos összetétele?
c, Mekkora az oldat sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(HClO_4)` = 100,5 `g/(mol)`

a,

1 `dm^3` oldatban van 5 mol perklórsav, ami `5*100.5` = 502,5 g

Az oldat tömegkoncentrációja `color(red)("502,5" g/(dm^3))`.



b,

100 g oldatban van 25 g perklórsav és 75 g víz

100 g oldat: `25/100.5` = 0,249 mol perklórsav és `75/18` = `4.1dot(6)` mol víz

Ez összesen `0.249+4.1dot(6)` = 4,415 mol

4,415 mol oldatban van 0,249 mol perklórsav

100 mol oldatban van `100/4.415*0.249` = 5,634 mol perklórsav

Az oldat perklórsavra `color(red)("5,634 mol%")`-os.


c,

1000 `cm^3` oldatban van 502,5 g perklórsav (a részfeladat)

100 g oldatban van 25 g perklórsav (b részfeladat)

hány g oldatban van 502,5 g perklórsav?

x = `502.5/25*100` = 2010 g

1000 `cm^3` oldat tömege 2010 g.

`rho=m/V` = `2010/1000` = 2,01 `g/(cm^3)`

Az oldat sűrűsége `color(red)("2,01" g/(cm^3))`.
0