Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
836
adjuk meg harom olyan pont koordinátáit,amelyek a 2x-7y=-3 egyenletű egyenesre illeszkedik
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Behelyettesítesz az y helyére egy tetszőleges számot. Ekkor kapsz egy olyan egyenletet, amiben már csak az y ismeretlen. Ezt az egyenletet megoldod és megkapd y értékét. Így van máris egy pontod, ami rajta van az egyenesen. Ennek a pontnak első koordinátája az, amit Te választottál, a másik pedig amit ezzel behelyettesítve kaptál.

Ezt vagy megismétled még kétszer, vagy úgy gondolkodsz, hogy most az az y helyére teszel be egy tetszőleges számot és az így kapott egyenletet oldod meg. Ekkor Te választottad az y koordinátát, ami meghatározta a hozzá tartozó x koordinátát.

Például legyen x=2. Ekkor az egyenlet 2*2-7y=-3 azaz 4-7y=-3 vagyis -7y=-7 Tehát y=1 Tehát a kapott P(2,7) pont rajta van az egyenesen. Nem kell megijedni, ha tört jön ki valamelyik koordinátára, hiszen nem minden pont esik éppen rácspontra.

0