Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
x² - 3x - 4 < 0 Másodfokú egyenlettel kell megoldani)
a=1, b=-3, c=-4

(3±√(9+16))/2
(3±5)/2
Az egyik 4, a másik -1.

Vissza kell helyettesíteni:
(-1)² - 3*(-1) - 4 = 1 + 3 - 4 = 0
4² - 3*4 - 4 = 16 - 12 - 4 = 0

Mivel nincs engedélyezve az egyenlőség, ezért a megoldás: ]-1, 4[ intervallum.

Ellenőrzésképp behelyettesítem a -3-mat (rossznak kell lennie), majd (egy -1 és 4 között található számot) a 2-t (jónak kell lennie).
(-3)² - 3*(-3) - 4 = 9 + 9 - 4 = 14 (ami nem kisebb mint 0).
2² - 3*2 - 4 = 4 - 6 - 4 = -6
0

Egyébként ennyire egyszerű. A másodfokú egyenlettel kiszámolod a zérushelyeket.
A pozitív négyzetes függvény így néz ki → konvex alakú.
Berajzolod és látod is, hogy a függvény éppen hol van, az x tengely alatt/fölött.
0