Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
573
A kepen talalhato feladvanyt valaki segitene ertelmezni,es megoldani?
Igazan orulnek!!!
Es koszonom annak aki segit!!:))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Anna jövedelme: 5/8x
Betti jövedelme: x

Anna kiadásai: 0.5y
Betti kiadásai: y

Anna félreteszi jövedelme 40%-át
Betti félreteszi: z%

Ha Anna jövedelme 5/8x; és félreteszi 40%-át-> 5/8x=62,5%x -> 22,5%-át költi el a jövedelmének, ez a 22,5% felel meg a kiadásnak, azaz 0,5y-nak. Ekkor Betti kiadásai (1y) 45%-nak felel meg, így ő a 100% (1x)-45%-ot tesz félre, azaz jövedelme 55%-át!

Betti havonta a jövedelme 55%-át teszi félre
-1

Nem jól számolt biadam.

Odáig OK, hogy Anna jövedelme 5/8 x, kiadása 0,5y, de a folytatás teljesen rossz. (Ugyanis az 5/8 mint 62,5% teljesen félrevisz, ez Anna és Betti keresetének a százaléka, nem pedig az, hogy mennyit költ el Anna.)

Szóval rendesen megoldva:

Annának ennyi pénze marad: 5/8 x - 0,5y. Ez az ő saját keresetének (ami 5/8 x) a 40 százaléka:
5/8 x - 0,5y = (5/8 x) · 40/100
Fejezzük ki ebből y értékét:
0,5 y = (5/8 x) · 60/100 = 3/8 x
y = 3/4 x

Ami azt jelenti, hogy Betti kiadása (vagyis y) az éppen Betti bevételének (x) a 3/4-e, tehát 75%-a. Akkor pedig 25% marad, amit félre tud tenni Betti, ez a válasz.
0