Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Summa jel

Főoldal » Középiskola » Matematika
679
Sziasztok, nem tudom,hogy hogy kell megoldani az alábbi feladatokat elkezdtem,de más jött ki,mint ami a megoldókulcsban van. Tudna valaki segíteni ezekben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
11 a oké azt értem de a többi az nem megy:(
0

`sum_(i=1)^5 i` = `1+2+3+4+5`

`sum_(i=1)^4 root()(i)` = `root()(1)+root()(2)+root()(3)+root()(4)`

`root()(sum_(i=1)^4 i)` = `root()(1+2+3+4)`

1

11, a

`sum_(i=1)^7 x_i` = `x_1+x_2+x_3+x_4+x_5+x_6+x_7` = 3+4+6+6+10+5+1 = `color(red)(35)`

b,

`sum_(i=3)^7 x_i` = `x_3+x_4+x_5+x_6+x_7` = 6+6+10+5+1 = `color(red)(28)`

c,

`bar x` = `1/7*sum_(i=1)^7` = `1/7*35` = `color(red)(5)`


d, Itt az összegból van kivonva az átlag:

`sum_(i=1)^7 x_i-bar x` = 35-5 = `color(red)(30)`


e, Itt a különbségek vannak összeadva:

`sum_(i=1)^7 (x_i-bar x)` = `(x_1-bar x)+(x_2-bar x)+(x_3-bar x)+...+(x_7-bar x)` = `sum_(i=1)^7 x_i-7*bar x` = `35-7*5` = `color(red)(0)`

f, ezt sajnos tagonként el kell végezni

`sum_(i=1)^7 (x_i-bar x)^2` = `(x_1-bar x)^2+(x_2-bar x)^2+...+(x_7-bar x)^2` =

= `(3-5)^2+(4-5)^2+(6-5)^2+(6-5)^2+(10-5)^2+(5-5)^2+(1-5)^2` =

= `(-2)^2+(-1)^2+(1)^2+(1)^2+5^2+0^2+(-4)^2` =

= `4+1+1+1+25+0+16` = `color(red)(48)`
1