Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lelátó

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1907
Egy lelátó minden padján 15- en ülnek, de így 175 nézőnek nem jut ülőhely. Ha minden padon17- en ülnek, akkor 5 ülőhely még üresen is maradna. Hány pad van a lelátón?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy x pad van, ekkor az első esetben 15x+175 ember, a másodikban 17x-5 ember van a lelátón. Értelemszerűen ezek egyenlőek, ezért:

15x+175=17x-5, kivonunk 15x-et:
175=2x-5, hozzáadunk 5-öt:
180=2x, osztunk 2-vel:
90=x, tehát 90 pad van. Ellenőrzés:

Az első esetben 90*15=1350 ember tud helyet foglalni, és 175-en kénytelenek állni, így 1525 ember van.
A második esetben 90*17=1530 ember tud helyet foglalni, de 5 hely üresen marad, így 1525 ember van.
Ugyanannyi, jól számoltunk.
Módosítva: 9 éve
0