Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy egyenes csonka kúp

Főoldal » Középiskola » Matematika
3310
Egy egyenes csonka kúp alakú bádogvödör alapkörének átmérője 20 cm, felső körének átmérője 26 cm, magassága 36 cm.
a.) Hány liter víz fér bele? (Az eredményt egészre kerekítve adjuk meg!)
b.) Mennyi bádog kell 1000 vödör elkészítéséhez, ha az összeállításhoz a kiszámított értéknél 18 % - kal többre van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
A csonkakúp térfogata:
V = m·π·(R²+Rr+r²)/3

Most:
r = 2 dm
R = 2,6 dm
m = 3,6 dm

Ha ezeket behelyettesíted, dm³-ben vagyis literben jön ki a térfogat.

b)
Az alapterület: r²π
A palást felszíne: (r+R)·a·π
ahol 'a' az alkotó hossza, azt még ki kell számolni:
a =  (R-r)² + m² 
... számold ki.

Ezek összegéhez még a 18%-ot hozzá kell adni, és persze 1000-rel szorozni:
A = 1000·(r²π + (r+R)·a·π)·1,18

Ez dm²-ben jön ki, aminek az ezredrésze lesz a m²
0