Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan készítene 11-pH-jú oldatot 0,1 M-os NAOH-ból?

Főoldal » Középiskola » Kémia
455
Hogyan készítenél 100 cm3-100 cm3 11-es és 10-es pH-jú oldatokat, ha rendelkezésre áll 0,1 M-os NaOH oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A jelenlegi oldatunk pH-ja:

pOH = `-lg[OH^-]` = 1

pH = 14-pOH = 13

Az oldatokat, ha 10-szeresére hígítjuk, akkor változik a pH-juk 1 egységgel.

13-as pH-jú oldatból úgy tudunk 11-es pH-jú oldatot készíteni, ha a 100-szorosára hígítjuk.

Ha 100 `cm^3`-re van szükség, akkor a rendelkezésünkre álló oldatból veszünk 1 `cm^3`-t és azt töltjük 100 `cm^3`-re, így kész a 11-es pH-jú oldat.

A 10-es pH-jú oldatot is lehet így, de akkor 0,1 `cm^3`-re van/lenne szükség. Kivitelezhető ugyan, de nem olyan pontos, mintha egy lépcsőzetes hígítással végezzük el. Tehát célszerű a 11-es pH-jú oldatból venni 10 `cm^3`-t és azt 100 `cm^3`-re hígítani. Így megvan a 10-es pH-jú oldatunk is.
0