Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítások egyenletek alapján

Főoldal » Középiskola » Kémia
592
1.) Számítsátok ki, hány gramm higany-oxidnak kell elbomlania, hogy 3,2 g oxigén keletkezzen:
2HgO → 2Hg + O₂
M(HgO) - 217 g·mol, M(O₂) = 32 g·mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
3,2 g oxigéngáz az `(3.2g)/(32 g/(mol))` = 0,1 mol

Az egyenlet szerint ez kétszerannyi, azaz 0,2 mol HgO-ból keletkezik.

0,2 mol HgO tömege `0.2*217` = 43,4 g higany(II)-oxidnak kell elbomlania.
0