Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok kérlek segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
372
Ezt kéne megoldani levezetéssel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A,
1 kg -> 3/20kg
25 kg -> x kg

x= 3/20*25= 75/20= 3,75kg
x=3,75kg

B,
1kg -> 5/8 kg
4 kg -> x kg

x = 5/8*4= 20/8= 10/4= 2,5 kg
x = 2,5 kg

C,
1 ü -> 3/5 kg
18 ü -> x kg

x = 3/5*18= 54/5= 10,8kg
x = 10,8 kg

D,
Ha 1 kg főzése során 3/20 részt vesztünk akkor az egész az a 17/20- ad rész
Így az x-et úgy tudjuk kiszámolni, hogy kiszámoljuk azt, hogyha nem lenne vesztés menni lenne 4kg. Aztán pedig kiszámoljuk a 4 kg-ra vonatkozó vesztést és kivonjuk az egészből.
Tehát : x = 17/20*4= 3,4 kg
3,4 kg az összes, ha nem lenne vesztés.

Vesztés:
1kg -> 3/20 kg vesztés
4kg -> x kg vesztés

x = 3/20* 4 = 0,6 kg

Összes-vesztés: 3,4-0,6= 2,8 kg
Válasz: 4kg hús főzés után 2,8 kg volt.


Ezek mind egyenes arányosságos feladatok. Ahányszorosára nő az egyik annyiszorosával kell növelni a másikat.
Remélem mostmár érthető valamennyire!





0