Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek holnapra kell:)

Főoldal » Középiskola » Fizika
721
1. feladat
Egy lakásban a megszakító 16 A-rel terhelhető. A mosókonyhában a 2,1 kW-os mosógép üzemel, a vele párhuzamosan kapcsolt konyhai sütőnek 1300 W a teljesítménye. Bekapcsolható-e még az 1 A-es áramot igénylő számítógépem is, ha ugyanazon az áramkörön van, mint a mosógép és a sütő?
2.feladat.
Mennyi az ábrán látható kapcsolásban a telepen átfolyó áram és az egyes ellenállásokon mérhető feszültség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
U=230V
P₁=2100W
P₂=1300W
I₁=P₁/U=2100/230=9,13A
I₂=P₂/U=1300/230=5,65A
A két fogyasztón 9,13+5,65=14,78A, ha ehhez még 1A áramfelvételű fogyasztó kapcsolódik, kevesebb lesz (15,78A), mint 16 amper, tehát elméletileg elbírja a rendszer.
(a gyakorlatban ilyen közeli érték esetén érdemes nagyobbra cserélni a biztosítékot, mert a bekapcsolás pillanatában a fogyasztók általában nagyobb áramerősség értékeket vesznek fel, (mint amiket számoltunk), és előfordulhat, hogy a biztosíték "leold"

2. feladat
Az eredő ellenállás 12 Ω-lesz. ( a sorosan kötöttek 12+18=30Ω) Párhuzamosan van kötve így 20 Ωés 30 Ω⇒1/20+1/30=5/60⇒Re=12Ω
I=U/Re=24/12=2A folyik a főágban (a telepen keresztül)
A sorosan kötött ellenállásokon folyó áramerősség:
I₁=24V/30Ω=0,8A
az R₁=20Ω-on a feszültség
U₁=I₁·R₁=0,8·20=16V, a másik ellenálláson pedig 24-16=8V
(a 20Ω-on 24V feszültség van. A telep feszültségére van kapcsolva. Azon I-I₁=2-0,8=1,2A folyik)
0