Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat elemeinek összege

Főoldal » Középiskola » Matematika
740
Sziasztok!
Az alábbi feladathoz kérném a segítségeteket!

a₅= a₇= -12
S₁₀=?

A mértani sorozat elemeinek összege, illetve a q értéke kéne.
Részletesen!

Köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Mértani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a₆ = a₅·q
a₇ = a₆·q
vagyis
a₇ = a₅·q²
Mivel a₅ = a₇:
q² = 1

Ennek két megoldása van:

a) q=1
Ekkor a₁ = -12, a sorozat mindegyik eleme -12
S₁₀ = 10·(-12) = -120

b) q = -1
Ekkor felváltva +12 és -12 a sorozat elemei.
S₁₀ páros darab elem összege, az 0 (párosával kiejtik egymást).
2