Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
2377
Egy egyenlő szárú trapéz két párhuzamos oldala 5 cm, illetve 12 cm, a magassága pedig 7 cm. Mekkorák a trapéz szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 12 cm
c = 5 cm
ma = 7 cm

A trapéz szárát pitagorasz tétellel kiszámolhatjuk. A háromszög egyik befogója maga a magasság lesz, ami 7 cm, a másik befogója az alapból kivont rá párhuzamos oldal hossza és ez osztva kettővel: (12 - 5)/2 = 3,5 cm.
Így a háromszög átfogója, ami megegyezik a trapéz szárával 3,5² + 7² = c² lesz.
c² = 61,25 cm
c = 7,8262 cm (ez a trapéz szára).

A háromszög belső szögeit az oldalai segítségével kiszámolhatjuk.
sinα = 3,5/7,8262
sinα = 0,4472
α = 26,56°
γ = 90°
β = 180°-90°-26,56°= 63,44°

Az egyenlő szárú trapéz alapján fekvő két szöge, azaz a két alsó szöge 63,44°.
A két felső szöge pedig, 26,56°+90° = 116,56°.

Tehát a szögei: 116,5° (bal és jobb felső szög) és 63,44°(bal és jobb alsó szög).

Ellenőrzésképpen a trapéz belső szögeinek összege: 360°.
2*116,5° + 2*63,44°→ 360° (kerekítésé miatt nem teljesen pontos).
0