Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!SOS! Középiskolai matek. GEOMETRIA

Főoldal » Középiskola » Matematika
1003
. Egy háromszög szögei úgy aránylanak egymáshoz, mint 3:7:8 . Határozzuk meg a háromszög belső és külső szögeit
Egy egyenlőszárú háromszög magassága 15 cm, szára 17 cm. Mekkora az alapja?
Egy egyenlő szárú háromszög egyik külső szöge 140°. Mekkorák a háromszög szögei?
Egy háromszög egyik szöge 70, a másik két szög aránya 5:6. Mekkorák a háromszög szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, pitagorasz, geo
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3+7+8 = 18, 180/18=10, tehát a belső szögek fokai: 30° 70° és 80°. Ahol a belső szög 30°, ott a külső 150°, ahol 70° ott 110°, ahol 80 ott pedig 100°.

Alapjának fele:
17²-15²=a²
64=a²
a=8, tehát a háromszög alapja 16 cm hosszú!

A 140°-os külső szöghöz 40°-os belső szög társul. Külső szögeinek összege 360°, ebből ha kivonjuk a 140°-ot, akkor marad 110°, amit 2 részre osztunk, mivel egyenlő szárú a háromszögünk és az alapnál lévő külső szögek 110° és 110°-osak lesznek.
Az alapon fekvő két belső szögei 70°-osak lesznek a csúcsánál pedig 40°-os.

Egyik szöge 70°-os, tehát maradt az arányra 110°-unk. 5+6 = 11. 110 / 11 = 10. A másik két szöge 50°és 60°.
1